We first started introducing solid foods to Peach a while after she turned 6 months. First off was pumpkin puree and baby was confused – she didn’t really get what I put it in her mouth for. She did seem to appreciate the taste, though, so I consider our first try a success. Since then, she has also had a taste of beetroot (which you are not allowed to feed your kid before their first birthday, but a taste is okay if baby is at least six months old – I have a post planned on why veggies that are high in nitrates should be avoided during the first year, stay tuned!), parsnip, peas, apples and carrots. She has had a taste of each ingredient one by one and hasn’t had an allergic reaction to anything so weaning has been a success so far.
// Esimest korda hakkasime Virsikule tahkeid toite pakkuma natukene pärast seda, kui ta kuuekuuseks sai. Esimesena oli menüüs püree H vanavanemate kasvatatud kõrvitsast ja beebi oli segaduses – ta ei saanud hästi aru, mille jaoks ma talle selle kraami suhu toppisin. Maitse näis talle meeldivat, nii et esimese katse loen õnnestunuks. Sellest ajast saati on ta proovinud peeti (mida ei tohi enne esimest eluaastat lapsele sööta, aga üle kuuekuusele on väike amps okei – mul on nitraadirohkete köögiviljadete teemal beebitoidupostitus plaanis!), pastinaaki, herneid, õuna ja porgandit. Ta on kõiki eelnimetet vilju ükshaaval proovinud ja ükski pole allergilist reaktsiooni tekitanud, nii et seni on lisatoitude tutvustamine vägagi edukalt sujunud.The purée in the photo consists of steamed sugar snap peas (local), fresh mint (local) and a dash of breast milk (local…) to improve the texture a little. I prefer to steam the veggies in stead of boiling them – that way all the nutrients pretty much stay where they are and don’t get poured down the drain together with the boiling water. We don’t have a steamer so all I do is just place a colander atop a pot of boiling water and place a lid on top. Et voilà!
The pea puree was kiddo’s favorite so far – you could see she was eager to have another bite even though she doesn’t really grasp the concept of eating yet. The orange pouches in the photo above are brilliant – I swear by those! I use them to make a larger batch of puree and then freeze it in individual portions so feeding time is that much easier and, compared to buying Ella’s Kitchen purees (which are the only store-bought ones I’m willing to buy for my kids), they save us a ton of money. The little attachable spoons are brilliant as well – they don’t work with chunkier purees (like pea, unless you push it through a sieve), but they’re great for foods with smoother textures.
// Ülemisel pildil olev püree koosneb aurutatud suhkruhernestest (kodumaised), värskest piparmündist (kodumaine) ja natukesest rinnapiimast (kodumaine…), et tekstuuri pisut paremaks muuta. Mina eelistan köögiviljade aurutamist keetmisele, sest nii jäävad toitained ja vitamiinid kõik sinna, kus nende koht on ning ei voola koos keeduveega kraanikausist alla. Spetsiaalset aurutajat meil ei ole – mina asetan lihtsalt sõela keeva vee poti kohale ja panen kaane peale. Köki-möki!
Hernepüree oli lapse senine lemmik – näha oli, et ta ootab uut ampsu vaatamata sellele, et tahke toidu mälumise ja neelamise kontseptsioon tema jaoks veel pisut võõras. Oranžid kotikesed, mis piltidel on, on geniaalsed – ma ei saa aru, kuidas ma nendeta varem hakkama sain! Kasutan neid, et suurem sats püreed valmis teha ja külmutan selle siis kotikestes eraldi portsjonitena, et beebile lisatoidu söötmisega lõuna ajal vähem mässamist oleks. Vähe sellest – Ella’s Kitcheni püreede (mis on ainsad poetoidud, mida ma nõustun ostma) hindadega võrreldes on ka kokkuhoid tohutu. Ka väikesed tuubidele kinnitatavad lusikad on suurepärased – tükiliste püreedega nad ei tööta (nt. herne-, kui seda läbi sõela ei aja), aga ühtlasema tekstuuriga püreede jaoks on nad väga head.
Happy customer!
// Rahulolev klient!
This is yesterday’s puree made of apples and carrots that Peach’s great-grandparents grew in their magic garden. I steamed both the apples and carrots, used a rod mixer puree the lot until it was smooth and then pushed it all through a sieve to eliminate the leathery bits of apple peel. The following photo reportage of the client is hysterically funny, but not exactly true to life – she actually seemed to appreciate the taste. 🙂
// See on eile valminud püree, mille aurutasin Virsiku vana-vanavanemate võluaias kasvanud õuntest ja porganditest, püreestasin saumiksriga ja surusin siis läbi sõela, et suurematest kiududest ja õunakoortest lahti saada. Järgnevas fotoseerias osalevate piltide järjekord on lavastatud, ent õudselt naljakas. Kliendi nägu oli küll hapu, ent püree näis talle pigem maitsevat, kui mitte. 🙂“Oh yay! Yummie food! This is gonna be awesome!”
// “Oo, maitsev roog! Mmm… tule mu juurde!”
“Mom, what is this stuff? It’s naaaaaaaaaasty!”
// “Ema… nalja teed või? See värk on jäle!”
“Seriously. You eat it.”
// “Söö ise oma lurri!”
Ma ei saa… need kommentaarid piltide all on nii naljakad 😀
no kas on paremat tunnet kui see, kui su nali kellelegi peale läheb? eriti sinusuguselt lõuapoolikult on see tore tunnustus 😀
mulle läheb ka su huumorisoon peale 😀 ja millised võrratud ookeainisinised silmad Virsikul on, üliarmas piiga.
please excuse mu kirjavead 🙂
only if you’ll excuse minu omad :))
aitäh, see on tõesti suurepärane kompliment. Virsikule muidugi ka. huvitav, mis värvi ta silmad lõpuks lähevad? E praegu hallid silmad olid vanasti palju heledamad sinised kui beebi omad praegu…
Nii äge! Ja nii tubli, et viitsid ja tahad ise seda toitu teha. Ootan suure põnevusega selle teemalisi postitusi.
Meil on olemas see spets aurutaja ka, ma alguses olin ise suht segaduses, et kuidas ja mis, aga nüüd on mõnus seal ka mitut asja korraga teha (mis siis vajavad eri aega aurutis), et ma päris rahul 🙂
Ma ise olen bataati ja suvikõrvitsat püreestanud, aga just aurutis on hea neid tükke teha, mida siis näputoiduna süüa.
Meil JJ on poepüreedega ka sina peal – aga olen nõus andma Ella´s Kitchenit ja Good Gouti (mulle nende GG toitude juures meeldib, et seal ka ühemaitselised juurvilja püreed, Ella omad on enamus õunaga pooleks ja no lähevad küll super hästi peale, aga maitsevad olenemata koostisest siiski väga õunaselt 🙂 ).
Ja ma lihtsalt pean rõõmustama, et pirnipüreega on meie JJ lõpuks ometi nõus ka putru sööma!
Ahjaa, need Good Gouti omad ka igati ökod ja pole lisatud soola ega suhkurt.
aitäh! loodan seesuguseid asju ikka tulevikus veel postitada. saime nüüd arstitädilt korralduse liha sööma hakata, nii et läheb suuremat sorti hautamiseks – preilil on isegi päris oma tibatilluke le creuset malmpott 😀 ja GG ma pole kunagi ostnud ega ausalt öeldes ka näinud, aga tänu su soovitusele kindlasti ostan, kui näen!
Iiiiisssand kui armas! Need viimased pildid tegid siin ühe palavikus kutupiilu õhtu ka natuke lõbusamaks just. Naer on terviseks! (:
aitäh sulle 🙂 kas oled juba terve? pai!
oi ma mäletan sellist kokkamis aega, mulle nii meeldis neid ” beebigurmee” sööke teha:D (eranditega muidugi)….ja üldse kogu see lapse esimese ampsu teema,oli vist minu jaoks põnevamgi,kui lapse enda jaoks:D
Ja pildid on vingelt naljakad:D
tore, et pildid meeldisid. aitäh 🙂 mulle ka hullult meeldib beebidele vaaritada! see on nii tore väljakutse 🙂
Issand see lõpu seeria on küll üle prahi! 😀 Õhtune huumorinurk veel enne und! Super! 🙂
Ma jään ootama Sinu järgmist beebitoidu postitust, see saab kindlasti põnev olema. 🙂
Kahju, et neid kotikesi siis veel Eestis ei olnud, kui mul mõngel püreedest toitus, ma kasutasin vana head külmutusrest ja -karbid süsteemi. Nii oleks elu olnud küll hulga lihtsam ja mugavam. 🙂
hehe, aitäh! tuubid on mõnusad jah. mul olid ka karbid, aga need võtsid ruumi ja olid ebamugavad kasutada. väga-väga rahul olen!
Toidupildid on ilusad ning viimane seeria on lihtsalt priceless, eriti veel koos pealkirjadega!
Aitäh 🙂 kaamera pole ikka veel kodus tagasi, aga rõõm, et pildid ikkagi kõlbavad!
Virsikuke on ikka superarmas beebi :). Loodan, et teed neid lisatoidu postitusi veel ja jagad “retsepte”, kuidas ning mida pakkuda ja mis järjekorras need esimesed ampsud tulla võiks. 🙂 Nö teejuht noortele ja rohelistele emadele, kes valdkonnas veel ei orienteeru 😀
Saab tehtud!
Wow, sa oskad isegi beebipüreed apetiitseks pildistada! Kõrgem klass!
suuuurepärane kompliment! aitäh!
Sul on nii armsad lapsed ja see postitus on lihtsalt geniaalne ☺ Su lastel on väga vedanud, et sa nii hakkamist täis oled ja nende arenemist nii hästi suudad jäädvustada.. super pildiseeria virsikust!
See on nagu .. (Vana-vanavanemate) võluaia muinasjutt, mis jõudis virsiku lauale 😊 ilus, armas, tervislik!
küll sina oled üks heasüdamlik ja osav sõnasepp. kaas-unetu 🙂 aitäh!
Proovi sellist Prantsusmaa brändi nagu Good Gout ka – neil ka 100% öko kõik tuubitoidud.
proovin, kui näen! aitäh 🙂
Ohh mäletan seda beebitoitudega nikerdamist. Mul Johannes juba 1 a ja 1 k,saab nyyd juba nö “päris toitu”, st.meiega sama toitu. Esimese lisatoiduna andain vist lillkapsast ,kui õigesti mäletan,teisena kõrvitsat,mòlemad väga maitsesid,kuid kõrvits oli eriline hitt :). Algul mulle meeldis teha neid erinevaid pyreesid ja katsetada,kuid lõpuks juba ausalt tüütas ära ka 😀 hihi. Ostsin tihti ka purgi ja tuubitoite,kui tõesti ei olnud jõudnud vaaritada. Need tuubitoidu pakendid on tõesti super head asjad,kuidas ise selle peale ei tulnud :D,hehe. Sa oled väga asjalik ja ülimalt tubli ema :).
mina ka iga päev ei viitsiks möllata, aga teen suure satsi valmis ja topin neisse tuubidesse ja asi vask. kuigi me ostsime ka esimese lapsega (ja ostame siiani – maitsvad ja tervislikud snäkid akuutse näljaga) poest tuubitoite ja ostame virsikule ka – mu ambitsioonidel on ka oma piirid 😀
Mu on kaheseks saav poiss ja nüüd tagantjärgi ma mõtlen, et kuidas ma küll viitsisin ise neid püreesid teha 😀 elusees ei viitsiks praegu 😛 Samas olen uhke, et ainult enda tehtud toitu sai (kuigi ma pole absoluutselt poetoitude vastane, sest paljud neist on ju koostiselt puhtad). Või noh, neid tuubikaid sai ikka, vahel saab siiani 🙂
peadki olema uhke! poetoitudes pole koostisosana pühendumust ja armastust. ja meie preili saab ka siiamaani aeg-ajalt snäkiks tuube. maitsevad ja on tervislikud – ei näe põhjust, miks ma peaks talle à la mingeid… barni karukesi ostma vms 😀
Jummel kui armsad siirad ilmed Su väiksel gurmaanil on:) Kohtasin meie pere söögilauas sarnaseid ilmeid pool aastat tagasi kui meie tütrele lisatoitu hakkasin pakkuma. Ja ühinen nende korduv-kasutatavate tuubide kiidulauluga:) Sain just enda 10 tuubi kätte ja oi milline rõõm on lapsele enda tehtud maitsvaid püreesid pakkuda. Ärge saage valesti aru, ma annan talle ikka kausist ja lusikaga ka süüa aga õues ja külas on ikka ütlemata mugav nende tuubidega last toita.
Ma kohe küsiks, et aga miks Sa Virsikule ei anna Eesti Salvesti Põnni püreesid (mitte neid purkides vaid ikka neid öko omasid)? (Sa mainisid, et annad vaid Ella´s omasid) Väidetavalt pidid Põnnid ka SSS (sool, suhkur, säilitusained) vabad olema.
Tegelikult tulin siia, et Sulle öelda, et ootan väga ka Sinu enda Live Chat´e:) Oled nii tore, lõbus ja siiras, et lust on sind ja su armsat pere jälgida (no ei tahaks öelda, et jälgida, sest tegelikult ju hoopis loen teie tegemistest) 😀
Ja kui juba sõna võtsin, siis õnnitlen Sind uue ameti puhul Emmede Klubis ka!:)
tead, ma ei ole isegi mitte uurinud seda kodumaist põnni-seeriat. kas need on ka ökod? vist mitte, eks? mulle ka tuubimajandus meeldib ja kuigi tuubist on mugavam, püüan ikkagi sööta lusikaga, sest äkki muidu ei saa selgeks. ta ise ka eelistab juba tuube – nagu väike kosmonaut. 😀
Nii äge väike tegelane 😊 Meil ka tutvustamise periood käsil ja vaaritan siin kõike kokku, aga preili pole ainult väga vaimustuses. Peab vist näputoitu proovima, sest lusikat ja kaussi tahaks küll ise ainult katsuda 😃
proovige muidugi 🙂 näputoiduvärk on tegelikult väga loogiline ja õige, nii et kui selleks valmis olete, siis ma arvan küll, et see on hea idee!
Oleme kaks päeva lihtsamate asjadega proovinud ja voilaa, laps on happy ja emme ka. Nii et tõesti, kes maadlevad püree sisse sundimisega – proovige näputoitu (enne muidugi endale põhimõtted selgeks tehes) 🙂
Hei Mirjam!Olen sinu blogi pikaldane jälgija,võtsin ennast kokku ja jätan oma esimese kommentaari(luban et see ei jää viimaseks 😀 ).Oled üks super ema küll,alati nii hoolitsetud,stiilne,armsalt naljakas(hii-hii!).Mulle endale meeldib ka kodu sisustamisega tegeleda (diy) ja sinu stiil on just minu cup of tea.Tuult tiibadesse sulle Emmede Klubis ka!H.
hei, armas H! suuuuur aitäh, et lõpuks ikkagi kommenteerisid. need on mu lemmik-kommentaarid, kui keegi ütleb, et on mu pikaaegne lugeja ja tuleb nö. “kapist välja”. nii tore oled, tänan sind kõige eest! 🙂
Hehe, nii tore reaktsioon.
Ma juba ootasin, millal lisatoiduteemalised postitused tulevad.
Endal 6e kuune härra, kes ka vaikselt emme ja issi kokakunstiga tutvub. So far so good…
Ma küsiks targemalt veel nõu 🙂
Kas Sa maitsestasid maitserohelise jms kohe esimesi püreesid ka? Või esimesed püreed peavad olema lihtsalt puhas kõrvits/puhas porgand vms? Tahaksin väga oma lapsele isetehtud püreesid pakkuda ja varsti jõuab see aeg kätte ka, aga kuidagi ei oska hästi alustada 🙂
Alusta jah pigem puhtalt – esiteks juba sellepärast, et allergiaid jms. lihtsam välistada oleks. Hea ju teada, kas kõhu paneb kinni kõrvits või selles sisalduvad pipar ja ürdid. Kui oled toorainete sobivuse kindlaks määranud, võid hakata lõbutsema ürtide ja muu sellisega. 🙂
Su blogi on väga lahe lugeda, eriti olles ise värskelt 5-kuuse pisitütre emaks saanud!
Siit hea inspiratsiooni koguda, millist põnevat toitu pakkuda, ka pisike toidulaud ju igav ei pea olema! 😉
Tahtsingi teada, kuskohast on vöimalik selliseid lahedaid tuube endale hankida, ei viitsi ka selle karbimajandusega möllata!? 😛
http://www.sipsti.ee 🙂 aitäh tunnustuse eest, armas Kathi!