Meie Käopesa

pere- ja elustiiliblogi

  • KES ME OLEME?
  • KONTAKT
  • KÜSIMUSED & VASTUSED

Arvustus: Suverestoran Kuur Kärdlas, Hiiumaal

July 15, 2015~ restoraniarvustus

kuur0Mind valdavad seda arvustust kirja pannes vastakad (peamiselt süü-) tunded – ühest küljest on mulle Kuuri kontseptsioon ja idee väga sümpaatsed ja südamelähedased. Tooraine on tõepoolest nii kohalik, kui kohalik olla saab, Hiiu talupidajad toovad kohale oma kõige parema kraami (meie lemmikust Hiiumaa talust on näiteks pärit kõik Kuuri munad) ja chef isiklikult on kohal ja püüab kala, kui vaja. Kas te kujutate ette ilusamat mõtet ühe restorani taga? No eksole. Ma olin täiesti hullumiseni elevil Kuuri külastamisest ja mul on tõsiselt kahju, et ma seda postitust siin ainult kiitval noodil kirja panna ei saa – kuitahes positiivselt meelestatud ma ka ei oleks, ei teinud sealne söömaaeg meie seltskonnale kuigivõrd rõõmu. Teisalt oleks asja ilustamine ka küllaltki mõttetu – mis kasu se’st arvustusest nõnda oleks? 
kuur5Kuuri interjöör on äärmiselt mõnus. Mööbli (ja isegi hoone) valik näeb välja juhuslik ja ajutine ja sellest kõigest hõngub mõnusat suveromantikat. Samas ei ole selles romantilises juhuslikkuses tegelikult ainsamatki detaili, mis oleks päriselt juhuse hooleks jäetud. Maalingud laudadel, erivärvilised toolid (mis ometigi ei jäta lohakat muljet), puuriita meenutav otsasein, kaunid keraamilised käsitööna valminud lauanõud – kõik on täiesti laitmatu. Õues on mõnus lounge‘ilik terrass, mis peaks iga endast lugu pidava (väikelasteta) suvitaja bucket listis olema. Kuur on nädalavahetusel hommikuni avatud ja ma ei kujuta ette mõnusamat kohta, kus kallima või hea sõbraga päikeseloojangu ja hea muusika taustal suvekokteile või veini nautida. Barbara ja Henri, Maris ja Igor, minge Kuuri romantikat tegema! See on käsk!
kuurKa teenindus on Kuuris laitmatu ja, mis peamine – see on äärmiselt professionaalne. Kaunis teenindaja naeratas siiralt, teenindas meid nii, nagu peab ja suutis seda teha kordagi meievahelist vestlust segamata. Vahepeal ilmusid asjad lauda nii, et teenindajat polnud märgatagi. Nigu võlur!  Muuseas – üle pika aja kohtan restoranis leivataldrikuid. See tähendab, et Kuuris saab igaüks endale individuaalse lõikelauakese koduse rukkileiva ja võiga ning vahelduseks ei pea leiba vahepeal lauaservale toetama või taskusse pistma. Teisedki Eesti restoranid võiksid selle lihtsa ent unustusehõlma vajunud tõe endile kõrva taha panna. 🙂
kuur1Nagu terane lugeja pilti vaadates taipab, on lastel Kuuris hea – toas on tore mängunurk ja õues väikene mänguväljak. Menüüs ei ole küll lastele mõeldud alternatiive kirjas, kuid küsija suu pihta igatahes ei löödud ja kroonprintsessile pakuti kartuliputru viinerite või kanafileega.
kuur3 kuur7Olin tõeliselt positiivselt üllatunud, kui lastepraad lauale toodi. No ausõna teeb südame soojaks, kui keegi on lapse söögi garneeringuga sama palju vaeva näinud, nagu täiskasvanutele mõeldud roogadega. Kana oli mahlane, püree hea ja kastet – nagu meie väikesele või- ja koorearmastajale (laps on emasse…) kohane – hästi palju. 🙂
kuur4Kuuri veinikaart on väga hea (arvestades selle järgi, mis põgusal vaatlusel silma jäi – mina seekord veini ei joonud) ja eriti kena on, et ka klaasiveinide hulgas on mitmeid valikuid!kuuurKuna mulle oli Kuuri Instagramist (followige neid, seal on nii vahvad pildid resto telgitagustest – kahjuks ei postitata pilditekste emakeeli ja nigel inglise keel röövib asjalt osa selle võlust, aga pigistame silma kinni) meelde jäänud jutt rabarberimojitodest, tellisin endale kohe ühe virgin-eksemplari. Oi, sõbrad, kui hea see oli! Ma olen muidu suur klassikaliste, töötavate asjade solkimise vastane, aga rabarber tegi sellele mojitole küll ainult head. Ma räägin, see on ideaalne koht, kus kokteil näpus oma sumedad Hiiumaa-reedeõhtud (-ööd) veeta!
kuur14Veisesisefileest valmistatud Resto Kuur veisetartar 63C vabajooksu kanamuna, kapparite, vürtsise mädarõikakastme, soolakurgi ja anšoovisega (10.90€). Liha oli hõrk ja tekstuur hea – ei olnud läbi hakklihamasina püreeks aetud, vaid peeneks hakitud – nii nagu peab. Ehk pisut liiga happeline, aga see on puhtalt maitse asi – pealegi oli kõrvale pakutud tomatikastmega asi sootuks mahedam. 🙂
kuur6Ahvenasupp ahvenafilee, värske kartuli, merivetika salati, vutimuna ja tilliga (5.90€). Merivetikasalati osas läksid lauas arvamused lahku – üks arvas, et selle krõmpsuv tekstuur on supis väga mõnus, teine leidis, et vetikad ahvenasupis on liigne eputamine. Maitse asi. Leemeke olevat olnud mõnusalt vürtsikas, aga maitselt lahja ja kalagi oli supis vähe. Tundub, et puljongi keetmisse tuleks lihtsalt pisut rohkem armastust investeerida – näiteks supikartulite üle praadimise arvelt. 🙂
kuur13Soolasiig ja kartul vutimuna ja röstitud leivaga (10.90€). Minu meelest visuaalselt lihtsalt i-me-i-lus roog. Maailma suurim kalasõber H oli nördinud, et kala maitset teiste komponentide vahelt raske aimata oli ja ei jäänud seega oma eelroaga rahule. Küll aga kiitis ta vutimune ja hüüdis mulle praegu teisest toast prantsuse aktsendiga, et munad olid cooked to pörfectiön!
kuur10Juustuvalik sibulamoosi, röstitud Hiiu Pagari karaski, sibulamoosi ja rabarberivahuga (8.90€). Kas te näete, kui lahe minu juustud lauda toonud “taldrik” välja näeb? Kuigi ma olen harilikult pigem klassikaliste lauanõude austaja, meeldib mulle Kuuri uuenduslike lauanõude kontseptsioon väga. Juustutaldriku tellisin eelroaks uudishimust rabarberivahu ja sibulamoosi vastu, ent ootasin vist juustuvalikust midagi pisut filigraansemat ja huvitavamat. Nojah. Juustud olid head ja eriti hästi passis vaht sinihallitusjuustuga – viimane armastabki tavaliselt magusaid kaaslasi, aga rabarberivahu maitsenüansid ja tekstuur olid juustu kõrval eriti head ja huvitavad. Sibulamoos karaskil oli oivaline – restoranides kipuvad kokad tihtipeale kärsitud olema ja sibulat hautatakse harva nii kaua, et see omandaks selle tõeliselt õige ja sügava karamelliseeritud maitsenüansi. Siin oli aga sibul täiesti spot on! 
kuur8Värske Lepaniidi talu kitsejuustu salat karaski, rabarberi, pähklite ja pestoga (9.90€). Seda kiitis meile Kuuri soovitanud Tuuli ja seda kiidame ka meie. Taldrikul on ehk pisut liiga palju erinevaid elemente ja kompott on pisut pöörane, aga vahet ei ole – see töötas ja salat oli tõeliselt hea. 
kuur9Risotto lehterkukeseente, kitsejuustu, suhkruherneste, porgandikreemi ja kõrvitsaseemnetega (10.90€). Eraldi olid kõik komponendid (peale lehterkukeseente, mis olid ilmselt kuivatamise või külmutamise käigus pisut kibedaks muutunud) justkui head, aga kokku oli seda kõike liiga palju. Üks hea ja lihtne, korralikult valmistatud risoto võib olla hoopis toredam elamus, kui taldrikutäis uhkeid komponente, mis omavahel kuigivõrd ei harmoneeru. 🙂
kuur2Burger Hiiumaa lihaveisest Hiiu pagari burgerisaia, tomati, kurgi, värske salati ja kitsejuustuga (13.90€). Tähelepanelik vaatleja saab juba pilti vaadates aru, mida ma selle burgeri kohta öelda tahan, kas pole? Liha, mis (nagu nimigi ütleb) pidanuks taldrikul olema peaesineja, sattus hoopistükkis olema õhuke saapatalda meenutav tükk kahe hiigelkukli vahel. Õnnetu burgeri läbilõige ei olnud roosa ja mahlane, vaid kuiv ja hall ning selle kõrval ei olegi ülejäänu kohta midagi öelda. Ma olen veendunud, et H’le serveeritud kotlet ei ole Kuuri kokkade nägemus ühest tõeliselt heast burgerist, nii et ilmselt oli tegu lihtsalt tähelepanematusest tingitud apsakaga. Kui burgereid edaspidi suurema helluse ja hoolega käsitletakse, on see kindla peale ka viimane säärane burger, mis Kuuri köögist lahkub. 🙂

Ma loodan, et ma kõige selle virisemise peale Kuurist lähenemiskeeldu ei saa, sest tegelikult läheksin ma sinna uuesti, et kohale veel üks võimalus anda. Mul on kohe selline tunne, et see on seda väärt… Kas keegi teist on Kuuris käinud? Kuidas teie rahule jäite?

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Related

Leave a Comment

Snapshots: Hiiumaa in July »
« What’s for lunch? Spaghetti Bolognese

Comments

  1. cucara says

    July 15, 2015 at 9:54 pm

    Ma aina “ootasin” seda tohutut virisemist, aga seda ju polnud, lihtsalt aus arvamus 🙂

    Reply
    • miiu says

      July 15, 2015 at 11:47 pm

      seda ma üritasingi edasi anda 🙂 aitäh!

      Reply
  2. Miramii M. Vaher says

    July 15, 2015 at 10:17 pm

    Sa ikka oskad neid halbu asju ka nii ilusasti ja pehmelt ja hellalt kirja panna 😉 Aga Kuuri lisame enda suve-suundade hulka! Aitäh!

    Reply
    • miiu says

      July 15, 2015 at 11:46 pm

      aitäh sulle 🙂 võtke kindlasti ja andke teada, kuidas meeldis!

      Reply
  3. Kadri says

    July 15, 2015 at 10:26 pm

    Eh, ma ka aina ootasin, et millal see hull virin nüüd pihta hakkab, aga enne sai postitus otsa 🙂 Mulle igatahes mõjus see postitus pigem kutsuvalt ja kuna meil on peagi plaanis Hiiumaad külastada, siis ehk astume läbi 🙂

    Reply
    • miiu says

      July 15, 2015 at 11:50 pm

      hulluks virinaks polnud põhjust. mulle jäi toredast kohast lihtsalt selline tunne, umbes nagu hästi kõva sprinter oleks teinud suurepärase soorituse ja siis mõned meetrid enne finišit lihtsalt õnnetul kombel ninali kukkunud. seega astuge muidugi – oma silm on ju kuningas ja eks need komistuskivid ja teravad nurgad saavad ka iga päev uut lihvi. 🙂

      Reply
  4. L says

    July 15, 2015 at 11:39 pm

    Ma muudkui kerisin ja lugesin ja ootasin, millal, siis midagi negatiivset tuleb või virisemist, aga ei tulnudki 😀 No okk, see viimane burgeri kohta käiv jutt paistis ainsana pigem negatiivsem 😀 Mulle jättis igatahes väga hea mulje, külastaks meeleldi 😀

    Reply
    • miiu says

      July 15, 2015 at 11:46 pm

      ega ma ei plaaninudki restorani aadressil vihaselt lahmida – mul puudus selleks põhjus 😀 söök lihtsalt ei vastanud seekord ootustele, aga see kõik on parandatav 🙂 kindlasti soovitan ise järgi proovida! seal vahetub niikuinii menüü iga nädal, nii et seekordsed road ei pruugi enam üldse menüüski olla!

      Reply
  5. Liis says

    July 16, 2015 at 12:04 am

    Tõsiselt hästi kirjutatud postitus “virisemise” kohta 🙂 Tundub väga viisakas koht ja miks mitte ka ise kunagi Hiiumaad külastades sealt läbi hüpata 🙂

    Reply
    • miiu says

      July 16, 2015 at 12:05 am

      aitäh, Liis! kindlasti tasub läbi põigata – oma silm ju kuningas 🙂

      Reply
  6. Liina says

    July 16, 2015 at 12:18 pm

    Ma olen paraku Kuuri toidu kvaliteetses töötlemises ehk koka töös pettunud. Pearoog tuulehaug oma kikerherne pastaga ja tiheda luustikuga ei olnud meelepärane ja ootustele vastav, samuti sulanud jäätis, mis meenutas smuutit. Lisaks teenindas meie perekonda neli erinevat teenindajat ja toitu tuli oodata 45 minutit magustoitu 30 minutit peale seda. Hinnaklass ka liiga kõrge. Mööbel laguneb neil juba esimesel hooajal, punutud mööbel narmendab ja padjad suitsuaukudega. Plussiks see, et kaks teenindajat neljast pakkusid peale viskamiseks ilusad värvilisi pleede. Alkohoolsete kokteilide joomiseks on koht sobiv. Super vaade!

    Reply
    • miiu says

      July 18, 2015 at 1:12 pm

      Ma olen sinuga nõus! Kõik peale söögi oli viimase peal, aga küsimus ongi, kas ei peaks pigem vastupidi olema 🙂

      Reply
  7. Eneli says

    July 16, 2015 at 1:29 pm

    Mina ka lugesin ja aina ootasin siis seda suurt prohmakat või halba kogemust, kuid seda justkui polnudki. Kõik oli aus ja väga kenasti kirja pandud, ega kõik ei saagi viimase peal olla, selline aus kriitika peaks toidukoha jaoks küll väga väärt tagasiside olema. Oli tõeliselt mõnus lugemine ja pani kohe isutama, tahaks kohe veeta ühe mõnusa õhtupooliku seal 🙂

    Reply
    • miiu says

      July 18, 2015 at 1:14 pm

      Aitäh, Eneli 🙂 mina jällegi leian, et sellise ambitsiooni juures peaks kõik köögist väljuv justnimelt eelisjärjekorras viimase peal olema – ülejäänu võiks lihtsalt mõnus boonus olla 🙂

      Reply
  8. Masa says

    July 16, 2015 at 3:28 pm

    Inglise keel on neil tõesti longav, aga vingu jäin ka mina ootama lõputult

    Reply
    • miiu says

      July 16, 2015 at 5:44 pm

      maitea mina oleks küll päris kurb kui keegi ütleks et mu kalasupp on maitsetu, kala maitsetu, risotto kehv ja burger jõle…

      Reply
  9. Tuuliki says

    July 18, 2015 at 1:09 pm

    Vaatasin laupäeval tv3’e pealt Heimari kokasaadet ja tundsin sinu piltide järgi Kuuri ära. Heimar on seal peakokk

    Reply
    • miiu says

      July 18, 2015 at 1:10 pm

      Just! Kuna minu sõbratar ja chef on sedasama saadet tehes kolleegid olnud, saingi mina tema kaudu Kuurist teada 🙂

      Reply
  10. Helena says

    July 20, 2015 at 11:01 pm

    Mulle on ka kuur tuttav Heimari kokaklubist ja just seepärast ootasin Kuuri arvustust, et kas siis toidud on nii suurepärased, kui televusserist tundub 😀

    Reply
    • miiu says

      July 20, 2015 at 11:03 pm

      Paraku ei saanud meie millegi suurepärase osaliseks, aga oma silm on kuningas 🙂

      Reply
  11. Helena says

    July 20, 2015 at 11:16 pm

    Ilmselt sina, kes Sa ise imeliselt kokata oskad, oled vähe nõudlikum ka, kui näiteks mina, kes ei tea söögitegemisest essugi 😀

    Reply
    • miiu says

      July 20, 2015 at 11:19 pm

      Mina ja kaks ülejäänud meie seltskonnas viibinud kriitikut küll, aga H on reaalselt viimane inimene maailmas, kes toiduga peenutseks ja pirtsutaks, nii et meil, pirtspepudel, oli vist natukene õigus ka…

      Reply
  12. h says

    July 29, 2015 at 6:24 pm

    ilusad pildid 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

TERE TULEMAST MEIE KÄOPESSA!

Mina olen Mirjam (26), sõpradele ja blogilugejatele Miiu. Olen kolme lapse ema, väikeettevõtja ja suur kokandusentusiast.

Loodan, et leiad siit blogist midagi enda jaoks paeluvat, lahkud siit positiivse laenguga ja tuled peagi uuesti tagasi!

Kontakt: blogi[ät]kukupesa.ee

Meie Käopesa Facebookis:

Meie Käopesa Facebookis:

ELU HETKED

Meie elu vahetu reportaaž Instagramis

JÄLGI KÄOPESA BLOGLOVINIS!

Follow

JUTUSTAVAD KAASA

  • miiu on Minu enesearengu tee e. raharumalast rahatargaks?
  • K on Minu enesearengu tee e. raharumalast rahatargaks?
  • K on Minu enesearengu tee e. raharumalast rahatargaks?
  • Karmen on Autorist. Ausalt. // About the author. Truthfully.

OTSING

KATEGOORIAD

ARHIIV

Telli värsked postitused e-mailile

Sisesta meiliaadress, et saada teavitus kõigist uutest Käopesa-blogi postitusest!

POPULAARSEMAD

  • VIDEO: Minu 100 eluunistust
    VIDEO: Minu 100 eluunistust
  • Kogumispäevik: Säästunädala ostukorv ja menüü
    Kogumispäevik: Säästunädala ostukorv ja menüü
  • Hinnavõrdlus: Soome vs. Leedu IKEA
    Hinnavõrdlus: Soome vs. Leedu IKEA
  • Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
    Retsept: Kogu pere lemmik chili con carne
  • Kohv, kooreiiris ja "Litsid"
    Kohv, kooreiiris ja "Litsid"
  • Autorist. Ausalt. // About the author. Truthfully.
    Autorist. Ausalt. // About the author. Truthfully.
  • Minu enesearengu tee e. raharumalast rahatargaks?
    Minu enesearengu tee e. raharumalast rahatargaks?
Meie elu vahetu reportaaž Instagramis